POLICIJSKA UPRAVA KRAPINSKO – ZAGORSKA
Matije Gupca 53, 49 210 Zabok, tel.: +385 49 225 111
krapinsko-zagorska uprava > Vijesti > Zimski uvjeti - savjeti vozačima

Zimski uvjeti - savjeti vozačima

Zimski uvjeti - savjeti vozačima
8. studeni 2018. -

FOTO: Ilustracija

Vezano za nadolazećih zimskih uvjeta na cestama vozačima i ostalim sudionicima u prometu na cesti ukazujemo na poštivanje propisa i dajemo korisne savjete za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme takvih uvjeta

Zimski uvjeti i zimska oprema vozila

Zimski uvjeti na cestama definirani su člankom 193. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa kao uvjeti  koji nastaju kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Za pravnu ili fizičku osobu - obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je kao sankcija novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna. Za isti prekršaj, ukoliko ga počini, odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1500 do 5000 kuna.

Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme ili upravlja teretnim automobilom s priključnim vozilom predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Člankom 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači motornih vozila su obvezni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Za vozača koji svoje motorno vozilo nije očistio od snijega i leda predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Zimska oprema definirano je člankom 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti (NN 85/16). Pod zimskom opremom motornih vozila kategorija M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Zimski pneumatik je člankom 72. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti definiran je kao pneumatik čiji su profil, sastav i struktura gazećeg sloja konstruirani tako da po blatu, zimskim i snježnim uvjetima postižu bolje rezultate od ostalih cestovnih pneumatika. Zimski pneumatici označeni su oznakama M+S, M.S. ili M&S.

Ovom prilikom je važno istaknuti da zimski pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama koje je odobrio proizvođač, te da se na istoj osovini vozila moraju nalaziti pneumatici jednaki po dimenzijama, obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, konstrukciji (radijalne/dijagonalne i drugo) i marki/tipu.

Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zatekne, za vrijeme nastupa i trajanja zimskih uvjeta na cestama, vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač ne postupi sukladno naredbi policijskog službenika, vozilo će biti isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa policijski službenik će privremeno oduzeti registarske pločice, koje će se vratiti kada se rečeni nedostatak otkloni. Ukoliko se u prometu zatekne teretni automobil s priključnim vozilom, policijski službenik će narediti vozaču da prekine kretanje vozilom i isključiti ga na za to pogodno mjesto, dok se prometnice ne očiste odnosno dok ne prestanu zimski uvjeti na cestama.

Vozače podsjećamo da je na pojedinima autocestama, te državnim i županijskom cestama na području Republike Hrvatske, sukladno Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u R. Hrvatskoj (Narodne novine br. 145/2013), u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja obavezno korištenje zimske opreme.

Priprema motornog vozila za zimske uvjete

Zimski dio godine karakteriziraju niske dnevne temperature i učestaliji nepovoljni vremenski uvjeti u vidu oborina (kiša, ledena kiša, susnježica, snijeg) i magle, a što se negativno odražava na stupanj sigurnosti u cestovnom prometu jer otežava uvjete za normalno odvijanje prometa.

Prilikom pripreme vozila za zimu i zimske uvjete na cestama potrebno je:

• obaviti pregled vozila kako bi se utvrdilo da li postoje neke nepravilnosti na vozilu koje je potrebno otkloniti (npr. nepravilnosti u radu kočionog sustava ili upravljačkog sustava, svjetlosnog sklopa i dr.),
• na vozilo staviti zimske pneumatike ili ljetne pneumatike s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg staviti u vozilo,
• uvježbati postavljanje lanaca za snijeg na ravnom i suhom prije nego što ih se mora upotrijebiti prilikom sudjelovanja u prometu,
• provjeriti stanje akumulatora i po potrebi ga zamijeniti,
• provjeriti stanje rashladne tekućine (antifriza) i prohodnost mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla,
• u vozilo stavite kablove za pomoć pri paljenju vozila (tzv. „kleme“),
• provjeriti stanje brisača stakala i ukoliko su oštećeni zamijeniti ih novima, kako bi mogli dobro čistiti stakla od snijega i kiše,
• u vozilo staviti strugalicu za led, metlicu za čišćenje snijega i sredstvo za odleđivanje brava i stakala.
Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama

Za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama, uvjeti u kojima se odvija promet su otežani, pa je potrebna daleko veća koncentracija i pomnije praćenje ceste. Osim oborina koje se mogu vidjeti (kiša, snijeg), na prometnicama su moguća i iznenađenja u vidu poledica i leda.

Glavni recept za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima na cesti je povećan oprez. Prilikom vožnje na kolniku prekrivenom snijegom i ledom potrebno je:

• prije početka vožnje s vozila (krova, stakala, svjetala, pokazivača smjera) skinuti sav snijeg i led kako bi se spriječilo padanje snijega na vjetrobranska stakla, omogućila dobra vidljivost ceste, te osigurala dobra uočljivost vašeg vozila od strane ostalih sudionika u prometu,
• smanjiti brzinu kretanja,
• povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu,
• obavezno upaliti dnevna ili kratka svjetla na motornom vozilu,
• izbjegavati pretjecati vozila ispred vas,
• izbjegavati iznenadna/nagla zaustavljanja,
• pravovremeno uključiti pokazivače smjera prilikom skretanja,
• prilikom vožnje unazad obavezno uključiti sva četiri pokazivača smjera,
• u slučaju kvara na dovoljnoj udaljenosti postaviti sigurnosni trokut kojim će se ostali vozači upozoriti ne predstojeću opasnost na cesti, te obući reflektirajući prsluk,
• za vrijeme upravljanja vozilom ne koristiti mobitel i slične uređaje,
• koristiti sigurnosti pojas, a djecu prevoziti u dječjim auto sjedalicama,
• obavezno poštivati prometne znakove a posebice one koji se odnose na ograničenje brzina kretanja, zabrane pakiranja i zaustavljanja, korištenje zimske opreme i koji reguliraju prednost prolaska kroz raskrižjima,
• u slučaju potrebe na ljetne gume postaviti lance za snijeg,
• ne upravljati vozilima nakon konzumacije alkohola ili drugih opojnih sredstava ili lijekova.

Vozače, ali i ostale sudionike u prometu, molimo da propuste vozila subjekata koji održavaju ceste u zimskim uvjetima – ralice. Ni u kom slučaju ne pretjecati ralice. Ukoliko vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i svog vozila kako sipina kojom se cesta posipa ne bi završila na vašem vozilu. Kako zimi ralice guraju snijeg sa cesta, nemojte parkirati vozilo na kolniku kako ne bi bilo oštećeno.Vijesti za aktualni mjesec:


15.11.2018.Misa zahvalnica za policijske službenike u Mariji Bistrici
15.11.2018.Mjesec borbe protiv ovisnosti
15.11.2018.Iz obiteljske kuće otuđen novčanik
15.11.2018.Natočio gorivo ne plativši račun
15.11.2018.Vremenska obveza korištenja zimske opreme na motornim vozilima
14.11.2018.Otuđena stabla iz šume
14.11.2018.Odluka o izboru kandidata za prijam u radni odnos
12.11.2018.Rezultati pojačanog nadzora vozača - dani Martinja
12.11.2018.Požar na građevinskom objektu
12.11.2018.Teška krađa u pokušaju
12.11.2018.Sažetak za protekli vikend
12.11.2018.Sigurnost prometa: Deset mjeseci 2018. godine
12.11.2018.Pokazatelji sigurnosti prometa za listopad
9.11.2018.Požar na poljoprivrednom traktoru
9.11.2018.Ukradeno prijenosno računalo
9.11.2018.Ukrala parfeme
8.11.2018.Zimski uvjeti - savjeti vozačima
8.11.2018.Održana 7. Sjednica vijeća za prevenciju Krapinsko-zagorske županije
8.11.2018.Dani Martinja
6.11.2018.Provala u vikend kuću


str.: 1 od 2. Ukupno: 23 zapisa.