POLICIJSKA UPRAVA KRAPINSKO – ZAGORSKA
Matije Gupca 53, 49 210 Zabok, tel.: +385 49 225 111
krapinsko-zagorska uprava > Vijesti > Sigurno na mobitelu i internetu

Sigurno na mobitelu i internetu

Sigurno na mobitelu i internetu
28. siječanj 2019. -

FOTO: PU krapinsko-zagorska

Danas, 28. siječnja djelatnici za prevenciju Policijske uprave krapinsko-zagorske, u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje Zajezda, obilježili su Europski dan zaštite osobnih podataka kao i nadolazeći Dan sigurnijeg interneta edukativnom radionicom sa posebnim naglaskom na sigurnom korištenju društvenih mreža u dijelu objavljivanja i zaštite osobnih podataka te mogućih opasnosti u komunikacijama i razmjeni podataka sa nepoznatim osobama.

Djeca i mladež sve više koriste osobna računala i mobitele za komunikaciju s drugim, kako poznatim, tako i nepoznatim osobama. Djeca vrlo često nisu svjesna rizika komunikacije s njima nepoznatim osobama koje se često lažno predstavljaju i daju netočne podatke o svojim godinama, izgledu, mjestu stanovanja i o drugim osobnim podacima. Za razliku od potencijalnih zlostavljača, djeca uglavnom daju istinite podatke o svom identitetu i kretanju.

Policijska uprava krapinsko-zagorska već sedmu školsku godinu za redom provodi preventivnu aktivnost „Sigurno na mobitelu i internetu“ namijenjenu učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima.

Ove školske godine do sada je provedeno šest edukativnih radionica sa učenicima osnovnih škola (kojima je obuhvaćeno oko 130 učenika petih razreda) a tijekom veljače i ožujka provesti će se radionice i sa njihovim roditeljima. 

Cilj aktivnosti je educirati djecu o primjerenom i sigurnom korištenju suvremenih tehnologija i interneta, njihove roditelje o sigurnosti i zaštititi djece tijekom korištenja suvremenih tehnologija i interneta, te ujedno raditi na podizanju razine kulture komunikacije putem interneta i društvenih mreža i smanjivanju posljedica nastalih zbog zlouporabe korištenja interneta. Tijekom edukacije djeci i roditeljima kroz prigodne radionice i predavanja prezentiraju se tri važna područja u sigurnom i primjerenom korištenju interneta – zaštita osobnih podataka, rizici komunikacije s nepoznatim osobama i međuvršnjačko nasilje putem interneta. 

Tijekom radionice djeci su dani slijedeći savjeti:

- ne objavljuj osobne podatke na internetu, društvenim mrežama, chatu, blogovima ili osobnim web stranicama

- budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu.

- nikome, osim roditeljima i odrasloj osobi u koju imaš povjerenja, ne reci svoju lozinku, čak ni prijateljima. Osobe koje saznaju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama

- neka ti prijatelji na mreži budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu. Pažljivo prihvaćaj nove prijatelje. Blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati.

- drugim osobama nemoj slati fotografije koje ne bi želio/željela da se objave

- prilikom komunikacije mobitelom ili internetom nemoj pisati ništa čega bi se kasnije mogao/la sramiti

- ne otvaraj e-mailove koje ti pošalje netko koga ne poznaješ ili netko za koga već znaš da je zlostavljač.

- ne šalji poruke kad si ljut/a. Prije nego što klikneš “Pošalji” zapitaj se kako bi se ti osjećao/la da primiš tu poruku.

- pomozi djeci koju na taj način zlostavljaju tako da ne prikrivaš nasilje i odmah obavijestiš odrasle.

- i na internetu poštuj pravila ponašanja kao i u svakodnevnom životu. Ne sudjeluj u širenu glasina o drugim ljudima preko interneta, odnosno ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu.

- ne komuniciraj sa nepoznatim osobama jer se mogu lažno predstaviti

- nemoj ići na sastanak s osobom koju si upoznao putem mobitela ili interneta jer se može raditi o osobi koja ima loše namjere i može ti učiniti nešto loše

- ukoliko primiš prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku u kojoj te netko nagovara da mu pošalješ svoju fotografiju bez odjeće, nemoj odgovoriti, obrati se roditelju, nastavniku ili drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenje

- ne briši podatke i fotografije s mobitela ili računala kako bi policija mogla pronaći osobu koja ti šalje takve poruke

- ako osoba s kojom komuniciraš želi znati da li tvoji roditelji čitaju njezine poruke ili ukoliko od tebe zahtjeva da skrivaš svoju komunikaciju s njom o tome obavijesti roditelje ili odraslu osobu u koju imaš povjerenja jer ta osoba nema dobre namjere

- nisi kriv/a ako primiš uvredljiv, prijeteći ili neprimjeren sadržaj

Ukoliko primite prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od vas  traži da drugim osobama šaljete svoje neprimjerene fotografije ili video isječke, odmah se obratite roditeljima, nastavnicima ili drugoj odrasloj osobi u koju imate povjerenja.Vijesti za aktualni mjesec:


15.2.2019.Provala u vikend kuću
15.2.2019.Teška krađa u pokušaju
14.2.2019.Požar čađe u dimnjaku
14.2.2019.Izbjegavanje carinskog nadzora
13.2.2019.Oštetila ulazna vrata
13.2.2019.U prometnoj nesreći teško ozlijeđena biciklistkinja
13.2.2019.Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabava oružja i eksplozivnih tvari
13.2.2019.Davanje mita
13.2.2019.Krađa drva za ogrjev
13.2.2019.Policija će kažnjavati vozače zbog nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom
12.2.2019.Oštetio osobni automobil
11.2.2019.Teška krađa u pokušaju
7.2.2019.Provala u trgovinu
7.2.2019.Teške krađe u pokušaju
6.2.2019.Pokazatelji sigurnosti prometa za siječanj
6.2.2019.Nedozvoljena trgovina
6.2.2019.Provala u obiteljsku kuću
6.2.2019.Teške krađe u pokušaju
6.2.2019.Provalne krađe u Stubičkim Toplicama
5.2.2019.Održan operativno-radni kolegij


str.: 1 od 2. Ukupno: 26 zapisa.